Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het Verenigingsfokreglement (VFR).
Het verenigingsfokreglement (VFR) is een fokreglement dat elke rasvereniging voor het eigen ras maakt volgens een vastgesteld format. Het VFR bestaat uit meerdere onderdelen die in een vaste volgorde worden genoemd. Het VFR wordt goedgekeurd door de leden van de rasvereniging (via een Algemene Leden Vergadering) en wordt vervolgens ter beoordeling voorgelegd aan de Raad van Beheer.
De Raad van Beheer controleert of het verplichte format is gevolgd. Daarnaast mag het VFR niet in strijd zijn met het KR. Er vindt geen inhoudelijke toets plaats. De Raad van Beheer bekijkt dus niet of in het VFR alle voor het ras relevante aandoeningen benoemd worden.
De rasverenigingen in Nederland willen de gezondheid van hun ras zo goed mogelijk borgen. Om dit zeker te stellen heeft elke vereniging een fokbeleid opgesteld. In het fokbeleid staat omschreven hoe je goed kan fokken en waar je allemaal rekening mee moet houden.
Het VFR bestaat uit een aantal onderdelen. Er zijn onder andere fokregels, welzijnsregels, gezondheidsregels, gedragsregels, exterieurregels en afspraken over de overdracht van pups aan de nieuwe eigenaren. Daarnaast kan de vereniging zelf extra artikelen toevoegen om het fokbeleid beter op het ras en de leden toe te spitsen.
De rasverenigingen in Nederland willen de gezondheid van hun ras zo goed mogelijk borgen. Rasverenigingen van hetzelfde ras kunnen hierbij anders denken over hoe je de gezondheid het beste kan borgen. Sommige rasverenigingen willen veel screeningsonderzoeken uitvoeren, andere rasverenigingen leggen de focus op een ander onderdeel zoals gedragskenmerken.
Alle fokkers die aangesloten zijn bij een rasvereniging moeten zich houden aan het VFR dat hun vereniging heeft opgesteld. Het VFR bevat een aantal artikelen die per definitie verplicht zijn, deze zijn overgenomen uit het KR. Een voorbeeld hiervan zijn de welzijnsregels uit het Basisreglement Welzijn en Gezondheid. De naleving hiervan wordt gecontroleerd door de Raad van Beheer. De rasvereniging controleert op naleving van het VFR en zorgt voor de handhaving.
Het fokken van honden vereist beleid en visie. Rasverenigingen kunnen dit verwoorden in het VFR en hun leden verplichten zich daaraan te houden.
Door een pup te kopen bij een fokker die is aangesloten bij de rasvereniging weet jij dat er extra aandacht is voor onder andere welzijn, gezondheid, gedrag, exterieur en dat er afspraken zijn gemaakt over de overdracht van de pup aan de nieuwe eigenaar.
Het huidige VFR: