Tibetaanse Spaniel

Oud ras uit Tibet, levend in de kloosters. Tevens bij alle lagen van de samenleving geliefd als gezelschapshond en als waakhond, die vanuit een hoge positie de verre omtrek in de peiling hield en met schel geblaf onraad aankondigde. Nog steeds zitten Tibetaanse Spaniëls graag hoog op de uitkijk.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Klein, lichaamsbouw langer dan hoog, met een actieve en alerte uitstraling.

Bovenvacht zijdeachtig, kort op gezicht en voorkant benen, matig lang en vlak aanliggend op het lijf. Ondervacht fijn en dicht. Oren, achterkant van de voorbenen, broek en staart langer behaard. Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.

 

De schofthoogte van de Tibetaanse Spaniel ligt rond de 25 cm. Het gewicht varieert van 4 tot 7 kilo.

 

 

Karakter

Intelligent, vrolijk, zelfverzekerd, onafhankelijk, niet uitblinkend in gehoorzaamheid, maar zijn eigen mensen zeer toegenegen. Tot op hoge leeftijd actief. Zeer waaks, afstandelijk ten opzichte van vreemden.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Pekingees en Dwergspaniel Club zijn bezig met de gezondheid van de Tibetaanse Spaniel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 5

FCI nummer 231

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen