Coton de Tuléar

Ongecompliceerd, opgewekt hondje, één van de zes Bichons. Deze is afkomstig van de streek Tuléar op Madagascar. Stoerder dan het uiterlijk van knuffelhond doet vermoeden. Ook geliefd bij zeelieden in het Middellandse Zeegebied. Was in staat zich na een scheepsramp aan land zelfstandig in leven te houden. In Frankrijk al geliefd lang vóór de erkenning van het ras in 1970.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Klein, speels dier, met vlotte beweging.

Ze hebben een unieke vachtstructuur, die doet denken aan katoenpluis (coton): zacht en soepel, vol en dicht ingeplant, mag iets golven. In hoofdzaak wit. Op de oren is een lichte kleurschakering toegestaan: zwarte of reekleurige haren tussen de witte. Dergelijke grijze of roodgrijze schakeringen mogen ook op het lijf voorkomen, als ze het 'wittige' totaalbeeld maar niet verstoren.

De schofthoogte van de Coton de Tuléar ligt tussen de 20 en 30 cm. Het gewicht varieert van 3 tot 6 kilo.

 

  

Karakter

Stabiel en heel vrolijk. Sociaal met mensen en andere honden. Past zich makkelijk aan alle omstandigheden aan. Vlug van begrip, maar met een zekere dosis eigenzinnigheid. Waaks en blaft dan graag.

  

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Pekingees en Dwergspaniel Club zijn bezig met de gezondheid van de Chineese Naakthond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek. De Eerste Gezelschapshondenclub Nederland stelt verder onderzoek naar Patella Luxatie verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 1.2

FCI nummer 283

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasverenigingen