Mexicaanse Naakthond, miniatuur

De officiële naam van de Mexicaanse Naakthond luidt Xoloitzcuintle. Afgekort Xolo. De naam is afkomstig van de Aztekengod Xoloth. Deze honden werden bij de Azteken al gehouden als gezelschapshond en dienden vaak als beddenwarmer. In de oudheid waren dit de enige honden die binnenshuis mochten komen in verband met het ontbreken van vlooien en ander ongedierte. Naast huisdier werden de honden gebruikt als waakhond, jachthond en offerhond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Elegante, slanke, adellijke, sportieve hond met een flink uithoudingsvermogen. Meest typische kenmerk is het - zo goed als - ontbreken van haar, en soms ook een deel van het gebit.

Uiteraard moet de vacht op een naakthond zo goed als ontbreken, maar op de schedel, aan de staartpunt en de voeten mag wat haar voorkomen. De huid is bruin- tot blauwgrijs en wordt 's zomers onder invloed van de zon donkerbruin tot zwart. Vlekjes op het lichaam zijn toegestaan.

De schofthoogte van de Mexicaanse Naakthond ligt tussen de 35 cm en 45 cm. Het gewicht varieert, afhankelijk van de grootte, van 5 kg tot 20 kg.

 

 

Karakter

Doordat de Xolo nog dicht bij de oerhond staat, is er niet één karakter van het ras te bepalen. Sommige honden uit Mexico zijn al erg verschillend met de honden van het "Europese" type. In het algemeen zijn de honden levendig en alert, vriendelijk en aanhankelijk tegenover bekenden. Waaks en afstandelijk tegenover vreemden. Maar er zijn ook veel voorbeelden te noemen van het tegengestelde, zowel in positieve als negatieve zin. De opvoeding vereist kennis van de hondentaal en vooral goede begeleiding tijdens de socialisatie periode, omdat hun natuur nog sterk vluchtgedrag vertoont. De honden zijn niet slaafs en moeten niet met harde hand/stem opgevoed worden. Ze zijn meer een vriend op basis van gelijkwaardigheid vergelijkbaar met de windhonden. De honden hebben een groot uithoudingsvermogen en afhankelijk van het formaat hebben ze een gemiddelde behoefte aan beweging. Een hond die voldoende uitdaging en beweging krijgt zal rustig zijn binnenshuis.

 

Verzorging

De huid van de Xolo verdient net zoveel aandacht als de vacht van een gewone hond. De huid moet regelmatig gescrubd worden en af en toe ingevet met een olievrij product. Speciale aandacht verdienen de oorranden, daar deze snel kloofjes vertonen. Lichte honden of honden met lichte vlekken, dienen tegen de zon beschermd te worden door middel van zonnebrandcrème. De Xolo heeft er een hekel aan om op koude oppervlakken te zitten of te liggen. De eigenaar moet dan ook bereid zijn overal een dekentje mee naar toe te nemen. Bescherming tegen de kou (jasje) is niet nodig, behalve bij extreme kou (onder -5C) en als de hond buiten langdurig moet stilstaan of zitten (bijvoorbeeld met training).

 

Gezondheid

De rasvereniging; Pekingees en Dwergspaniel Club is bezig met de gezondheid van de Mexicaanse Naakthond, Miniatuur. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie. Aanbevolen wordt onderzoek naar heupdysplasieelleboogdysplasie en het beluisteren van harttonen.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 6

FCI nummer 234

 

op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging