Dog Dance

Dog Dance betekend letterlijk 'hondendans'. Dog Dance is een creatieve en inspirerende hondensport. Het is een uitgebreide manier van trainen waarbij veel mogelijk is en je de oefeningen zelf kan aanpassen aan je eigen behoefte en die van je hond. Als je hond eenmaal een aantal oefeningen beheerst, kan je deze samen met je hond achter elkaar zetten. Muziek erbij en je kun spreken van een mini routine: een soort 'dans'.


Waarom Dog Dance?

Bij Dog Dance leer je jouw hond oefeningen aan. Dat kan zijn een rondje draaien om zijn eigen as, 'doodliggen', rollen enzovoorts. 
Veel oefeningen zijn bewegingen of houdingen die een hond van nature al laat zien: een speelbuiging is daarvan misschien wel het beste voorbeeld. Die oefeningen worden allemaal aangeleerd op basis van beloning, wat maakt dat het voor de hond altijd fijn is om mee te gaan trainen.

Met Dog Dance bouw je een goede band met je hond op. Het aanleren van sommige moeilijkere oefeningen vraagt vaak om intensief samen te werken. Het werken aan oefeningen werkt ook alleen op basis van wederzijds begrip, respect en vertrouwen tussen hond en handler.

Deze sport biedt uitdaging voor de gepassioneerde handlers en ook al doe je de sport al jaren; je blijft hierbij altijd leren. Nieuwe oefeningen, strakkere bewegingen, minder handsignalen en nog veel meer uitdagingen voor hond en handler. 

Het is ook een sport waarbij je creatief gezien 'los' kan gaan. Je kunt een bestaand muzieknummer uitkiezen, maar ook altijd zelf mixen/arrangeren of zelfs helemaal zelf opnemen. Je kan je uitleven op een eigen choreografie.
Doe daarbij passende nette kleding aan en je bent gereed om met je routine te starten. Heb je een specifiek thema in je routine kan je naar eigen inzicht de kleding op aanpassen.

Voor wie is Dog Dance geschikt?

Dat is het mooie van deze sport en daar is ook een heel kort antwoord op te geven: voor iedereen!

Binnen de reglementen is een grote keuzevrijheid aan oefeningen en muziek.
Hierdoor kan zowel jong als oud deelnemen, maar ook mensen met een handicap/beperking kunnen goed deelnemen aan de Dog Dance.

Het maakt daarnaast ook niet uit met wat voor hondenras je komt. In deze sport zie je alle rassen en types honden langskomen - van groot tot klein en allerlei soorten lichaamsbouw.
Voor elke hond zijn binnen deze sport tal van mogelijkheden waarmee ze tot hun recht komen.

Freestyle of Heelwork To Music

Binnen Dog Dance zijn er twee stromingen: Freestyle en Heelwork to Music. 

De Freestyle kenmerkt zich door een grote variatie in oefeningen: sprongen, slalommen door de benen, rollen etc.  Bij Freestyle word er zowel dichtbij als op afstand van de handler gewerkt.

Heelwork to Music is ontstaan vanuit de traditionele (Engelse) Obedience. Een routine bevat veel volgen, maar de positie van de hond is heel afwisselend, zoals rechts van de handler, achter de handler, voor de handler, tussen de benen.
In totaal zijn er 10 verschillende posities die zowel vooruit, achterwaarts en zijwaarts uitgevoerd worden op de maat van de muziek. Het is misschien nog lastiger dan Freestyle omdat elke 'fout' zichtbaar is. 

Veel beoefenaars kiezen één van de stromingen en specialiseren zich daar op maar, het is ook goed mogelijk om beide te beoefenen.

Recreatief of wedstrijden?

Je kunt de sport recreatief beoefenen maar ook deelnemen aan wedstrijden.
Trainers kunnen je precies vertellen hoe je bepaalde oefeningen op een veilige en leuke manier aanleert en zij kunnen meehelpen bij het in elkaar zetten van een routine, ze helpen je de puntjes op de i te zetten. Je leert daarnaast ook meteen veel door het kijken naar medecursisten en wie weet doe je inspiratie op.

Voor beginners die wel een wedstrijd willen gaan lopen worden er regelmatig 'try-outs' georganiseerd. Het is een fijne manier om te ervaren wat er bij een wedstrijd gebeurt en er staat niets op het spel. Je krijgt feedback van de jury en zowel jij als je hond kunnen wennen aan het in de ring staan met geluid en publiek.

Bij officiële wedstrijden kun je kiezen uit meerdere klassen. Als beginner kan het fijn zijn voor een recreatieve (kwalificatie) klasse te kiezen, daarbij zijn voer en speeltjes toegestaan. Je wordt wel gejureerd en je kunt bij de recreatieve kwalificatie klasse ook promotiepunten halen.

Daarnaast heb je de kwalificatie klassen, hier mag geen voer e.o. speeltjes gebruikt worden. Ook hier heb je een beginner klasse, met genoeg promotiepunten kan je doorstromen naar de volgende klasse. 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Veel kynologenclubs geven training. Klik hier voor een overzicht van kynologenclubs.
Daarnaast is er een vereniging speciaal voor Dog Dance: de Nederlandse Dog Dance Bond (NDDB) is lid van de Raad van Beheer.

Er vinden regelmatig door het hele land heen wedstrijden plaats. Via de agenda zie je wanneer en waar er iets te doen is.

Wat heb je nodig voor Dog Dance?

Voer en een speeltje zijn de instrumenten waar je voornamelijk mee werkt. Al kan een clicker en targetschijf ook goed van pas komen, maar veel voorwerpen om te trainen zijn aanwezig als je bij een (kynologen)club of hondenschool traint.

Het allerbelangrijkste is echter enthousiasme en goede zin!

wat heb ik nodig om deel te kunnen nemen aan een Dog Dance wedstrijd?

Om deel te nemen aan wedstrijden moet je hond als eerste een Hondenlogboek hebben. Heb je het hondenlogboek  aangevraagd en ontvangen, dan kan je daarna je startlicentie aanvragen op de sportsite

Commissie Dog Dance

De Commissie Dog Dance zorgt dat de sport blijft draaien. De leden van de commissie worden democratisch gekozen en vertegenwoordigen alle partijen: verenigingen, juryleden en de sporters zelf. Er is altijd een commissielid die de NDDB vertegenwoordigd. 

De commissie besluit ze onder andere over de reglementen en de selectiecriteria voor diverse wedstrijden. Ook zorgt de commissie voor de wedstrijdkalender en voor de communicatie tussen alle partijen.
Een ander belangrijk aandachtspunt is de opleiding van instructeurs en juryleden.

Keurmeesters

Klik hier voor alle Dog Dance keurmeesters.

Reglementen voor Dog Dance wedstrijden

Voor de wedstrijden geldt een reglement. Je vindt deze reglementen op de pagina 'regelgeving voor sporten met je hond'.