Bij FCI Agility (ook bekend als behendigheid) loop je met je hond zo snel mogelijk een parcours waarbij je hond sprongen moet maken en tunnels en andere obstakels moet nemen. De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de hordes. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkent Agility als sport; wij reglementeren dit.
FCI Agility is echt samenwerken met je hond. Jullie vormen samen een team en jij motiveert hem om zo goed en zo snel mogelijk het parcours af te ronden. Samen moeten jullie de klus klaren en dat zorgt ervoor dat jullie band (nog) verder groeit. Omdat de hond nu eenmaal de commando’s van zijn baas (handler) moet opvolgen om het parcours goed te doorlopen, krijg je ‘dankzij’ agility een beter opgevoede hond. De handler mag de hond of de hindernissen tijdens het lopen van het parcours niet aanraken, hij geeft aanwijzingen door middel van zijn stem en door gebaren te maken. Het overgrote merendeel van de honden vindt het geweldig om de hindernissen te overwinnen; honden zijn vaak erg gemotiveerd. Om te luisteren, maar ook om samen met jou hun snelheid en atletisch vermogen te verbeteren.
Zoals bij elke hondensport, draait het er ook bij agility om, om samen met je hond plezier te hebben. Op recreatief niveau kan in principe elke gezonde hond die minimaal een jaar oud is, met elke baas een sprong of sprongetje wagen, afgestemd op zijn schofthoogte en lichaamsbouw. Maar het spreekt voor zich dat een tunnel, slurf en band niet voor elk hondenras toegankelijk is. Voor erg grote, zware honden maar ook voor honden die door een lang lichaam in combinatie met korte poten minder goed kunnen springen, is agility minder geschikt.
Je kunt de sport recreatief beoefenen maar ook deelnemen aan wedstrijden. Er zijn vier hoogteklassen (small, medium, intermediate en large) en vier verschillende niveaus (debutanten, 1e, 2e, & 3e graad). Door punten te behalen, kun je promoveren naar een hoger niveau. Er is ook een veteranenklasse voor de wat oudere hond. Sommige verenigingen organiseren daarnaast wedstrijden voor junioren. Ook zijn er teamwedstrijden.
Veel kynologenclubs geven FCI agility-training. Klik hier voor een overzicht van kynologenclubs. Er vinden regelmatig door het hele land heen wedstrijden plaats. Via de agenda op de sportsite en/of in deze agenda zie je wanneer en waar er iets te doen is of .
Om deel te nemen aan wedstrijden moet je hond als eerste een Hondenlogboek hebben. Heb je het hondenlogboek aangevraagd en ontvangen, dan kan je daarna je startlicentie hier aanvragen. Op deze site (https://sport.raadvanbeheer.nl), kan je onder "accountingstellingen" je startlicentie aanvragen.
Handleiding voor inschrijvingen FCI Agilitywedstrijden:
Inschrijven voor FCI agilitywedstrijden
En kijk even naar deze handige presentatie, 'Je eerste Agilitywedstrijd bij de Raad van Beheer'.
Je eerste Agilitywedstrijd bij de RvB
De Commissie FCI Agility zorgt dat de sport, met name op wedstrijdniveau, blijft draaien. De leden van de commissie worden democratisch gekozen en vertegenwoordigen alle partijen: verenigingen, keurmeesters en de sporters zelf. Samen besluiten ze onder andere over de reglementen, het promotie- en degradatievoorschrift en de selectiecriteria voor diverse wedstrijden. Ook zorgen ze voor de wedstrijdkalender en voor de communicatie tussen alle partijen.
De commissie krijgt ondersteuning van de werkgroep wedstrijden. Deze groep organiseert verschillende wedstrijden, zoals het Nederlands Kampioenschap, de selectiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap en de Masters.
Meer over de Commissie FCI Agility kan je lezen in onderstaand document.
Introductie Commissie FCI Agility
Er zijn verschillende soorten wedstrijden. Wedstrijden worden georganiseerd door kynologenclubs of andere aangesloten verenigingen. Een aantal wedstrijden organiseren wij zelf. Ook selecteren wij teams en zenden die namens Nederland uit. Voor deze wedstrijden gelden selectiecriteria. Je kunt de actuele selectiecriteria vinden op de pagina 'Regelgeving voor sporten met je hond'.
Wil je de kalender, uitslagen van wedstrijden en de laatste stand van zaken in de jaarlijkse competitie zien, klik dan hier.
Klik hier voor alle FCI Agility-keurmeesters.
Bij het beoefenen van agility is het gebruik van veilige toestellen belangrijk om de kans op blessures zo klein mogelijk te maken. Organiseer je een wedstrijd maar heb je de juiste materialen niet, dan kun je deze huren. In onderstaand document vind je een checklist voor de toestellen en lees je ook waar je deze materialen kunt huren.
Voor de wedstrijden gelden diverse reglementen, namelijk het Reglement FCI Agility, het Voorschrift Promotie en Degradatie en een document over de veteranencompetitie. Je vindt deze reglementen op de pagina 'regelgeving voor sporten met je hond'.